[...] pracy mięśniowej straty te mogą być znacznie większe. W efekcie narastającego zagrożenia spowodowanego znacznym odwodnieniem, organizm próbuje zatrzymać niezbędną ilość wody, poprzez zmniejszenie objętości wydalanego moczu. Proces ten nadzorowany jest głównie przez hormon antydiuretyczny - wazopresynę (ADH) produkowany w tylnym płacie [...]
[...] wątroby >Przy nietolerancji białka zaleca się uzupełnienie diety aminokwasami rozgałęzionymi, można podawać odżywki białkowe >W przypadku opuchlizny należy zmniejszyć ilość sodu w diecie >Zmiana sposobu żywienia, a zwłaszcza zwiększanie jakiegoś składnika powinno odbywać się stopniowo i być połączone z baczną obserwacją ( mogą powstać [...]
Witam wszystkich. Na wstępie dziękuję firmie KAIZEN za możliwość przetestowania suplementów opatrzonych ich znakiem, członkom KAIZEN TEAM, tj. znanym Wam wszystkim dobrze - Rafałowi Borysiukowi i Jackowi Rzesiowskiemu, za pomoc przy planach dietetycznych, treningowych i suplementacyjnych, oraz sprawowanie pieczy nade mną. Wypada podziękować [...]
[...] znacznie łatwiej jest zachować mięśnie (ich doniosłe znaczenie podkreślałem w poprzednim artykule), gdy okresowo są wprowadzane węglowodany do diety. Jak łatwo zauważyć, ilość dozwolonych węglowodanów sięga poziomu nie przekraczającego granicy 100g dziennie, uznawanej przez większość znawców tematu za próg diet ketogenicznych. Dlatego dietę [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z kurczaka, WPI, jaja sporadycznie wołowina) -węglowodany max 6g/kg, (ryż basmati, brązowy, płatki owsiane) -tłuszcz koło 1g/kg (olej lniany, oliwa, MCT) Na redukcji ilość węglowodanów zaczyna się zmniejszać, białka wzrasta tłuszczu również. Podczas redukcji podjadanie najlepiej wyeliminować do minimum, im go mniej tym mniej kusi. [...]
[...] i łatwo przyswajalnego źródła węglowodanów, które pozwoli na szybką regenerację zasobów glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Ponadto, bardzo wysoka intensywność i duża ilość przyspieszeń generuje dużą ilość mikrourazów mięśniowych spowodowanych nasileniem procesów katabolicznych oraz wysoką produkcją wolnych rodników3. Do tego dochodzą [...]
[...] sytuacja doprowadza również do energetycznego wykorzystania aminokwasów powstałych z rozłożonych białek, a skoro w skład rozkładanych białek mięśniowych wchodzi duża ilość aminokwasów bcaa - to podawanie bcaa nawet po krótkotrwałym treningu jest jak najbardziej sensowne, tak samo jak i po długotrwałym wyczerpującym całkowicie zapasy [...]
[...] przez producentów w reklamach ich produktów: - prekursor w syntezie tlenku azotu, prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, zwiększenia elastyczności błon, zwiększa ilość substancji odżywczych we krwi, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa masę mięśniową - stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu - zwiększa odporność organizmu - [...]
[...] lipoliza i organizm uczy się nowego szlaku pozyskiwania energii z tłuszczu, zarówno spożytego jaki i ustrojowego. A z racji ze mamy ujemny bilans energetyczny to brakująca ilość energii pozyskiwana jest właśnie z tłuszczu zapasowego . Czym jest ketoza i jaki ma wpływ na spalanie tłuszczu oraz czy jest szkodliwa dla organizmu? To może od końca [...]
[...] nie ? 31. Czym różnią się treningi na masę, siłę i rzeźbę ? 32. Jaki jest czas regeneracji poszczególnych partii mięśniowych ? 1. Ile razy w tygodniu ćwiczyć ? Optymalna ilość treningów w tygodniu wynosi 3-4 razy, ze względu na zapewnienie zapasów glikogenu oraz zapewnienie mięśniom odpowiedniej regeneracji i nie przetrenowania się zbyt [...]
[...] słabi i chorzy odzyskiwali po nim siły. Szpinak rzeczywiście warto jeść i to niekoniecznie z powodu dużej zawartości żelaza. Jest bardzo słabo przyswajalne, ale za to duża ilość chlorofilu działa krwiotwórczo. Zawiera też beta - karoten, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor i mangan, a także antyrakową luteinę. Niestety, jest [...]
[...] więcej kalorii niż potrzebujesz), wiele fajnych rzeczy ma miejsce w Twoim ciele. Większość z nich wiąże się ze wzrostem spożycia węglowodanów, ale nie tylko ich - całkowita ilość kalorii też jest ważna. Jakie rzeczy? Oto kilka z nich: Insulina. Wraz ze wzrostem spożycia węglowodanów następuje wzrost uwalniania hormonu insuliny, który jest [...]
[...] przez producentów w reklamach ich produktów: - prekursor w syntezie tlenku azotu, prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, zwiększenia elastyczności błon, zwiększa ilość substancji odżywczych we krwi, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa masę mięśniową - stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu - zwiększa odporność organizmu - [...]
[...] z kurczaka, WPI, jaja sporadycznie wołowina) -węglowodany max 6g/kg, (ryż basmati, brązowy, płatki owsiane) -tłuszcz koło 1g/kg (olej lniany, oliwa, MCT) Na redukcji ilość węglowodanów zaczyna się zmniejszać, białka wzrasta tłuszczu również. Podczas redukcji podjadanie najlepiej wyeliminować do minimum, im go mniej tym mniej kusi. [...]
[...] chudy twarożek i mleko odtłuszczone. W kuchni wykorzystuj oliwę z oliwek, a tym samym zwiększysz udział tłuszczów roślinnych w diecie. Potrzebna Ci będzie zwiększona ilość wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziesz właśnie w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym i orzechach. Unikaj także soli i [...]
[...] która może powodować uszkodzenia mięśnia sercowego. Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Badania wykazały, że obniża ona poziom cholesterolu o [...]
[...] na leczeniu zmian patologicznych naczyń krwionośnych – miażdżycy . Choroby układu krwionośnego są charakterystyczne dla populacji zachodnich (tab. 2) . Tab. 2. Procentowa ilość zgonów mężczyzn w USA i Ugandzie (lata 1951-1956) z znakami wcześniejszych zawałów mięśnia sercowego podczas autopsji . Rozwój miażdżycy rozpoczyna się w momencie [...]
[...] przechodzenie gardy masz pracę beztlenową. Aerobowy (uzależniony od wymiany tlenu) - znaczy, że organizm do wykonania jakiejś pracy zawsze ma do dyspozycji odpowiednią ilość tlenu. Wysiłek aerobowy (inaczej tlenowy, w odróżnieniu od beztlenowego, czyli anaerobowego) to praca, podczas której energia dla pracujących mięśni dostarczana jest w [...]
[...] enzymy substancje zawarte w mleku pomagające w trawieniu i absorpcji substancji odżywczych w tym wapna. Wiele badan pokazuje ze wśród ludzi pijących mleko niepasteryzowane ilość uczuleń na nie, jest marginalna. http://www.safarigifts.com/shopcart/images/info/maasai.jpg Ważący średnio 70kg Masajowie spożywają dziennie ok 400g tłuszczu z [...]
[...] częstotliwość posiłków. Jeżeli chcesz zwiększyć swój wyskok dosiężny to nie możesz jeść mniej niż sześć razy dziennie, najlepiej o tych samych porach i spożywając tą samą ilość pokarmów. Za każdym razem twój posiłek powinien zachowywać stosunek 50-35-15 ( 50 to ilość procent, na którą przypada ilość węglowodanów prostych pochodzących z [...]